logo

A- A A+

Aandacht in het RTL nieuws voor het Medische Kindzorgsysteem

Op donderdag 8 september kreeg het Medische Kindzorgsysteem aandacht in het RTL nieuws. Aanleiding was het onderzoek van de Diabetes Vereniging Nederland waarin de belasting voor ouders met kinderen met een chronische ziekte werd uitgelicht. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 60 % van de ouders van een chronisch ziek of gehandicapt kind overwerkt is of een burn-out krijgt. De spanning die het combineren van een baan met de zorgtaken voor hun kind oplevert, is de belangrijkste oorzaak.

rtl nieuws

Deze problemen spelen onder andere bij ouders van kinderen met diabetes type 1. Er zijn in Nederland circa 6.600 kinderen jonger dan 18 jaar met diabetes type 1. Het zorgen voor een kind met diabetes is niet eenvoudig en vraagt ontzettend veel van hun ouders. Een kind met diabetes type 1 brengt voor jonge gezinnen veel onzekerheid, zorgen en spanningen met zich mee. Je moet als ouder constant alert zijn en er wordt, vanuit opvang of school, heel vaak een beroep op je gedaan. Corinde, moeder van een vijfjarige zoon met diabetes, somt op: “De “diabetesproof” leidster van de BSO is ziek, dus ik neem maar weer een vrije dag op, juf vindt het toch wel eng en vraagt of ik mee kan gaan op schoolreisje op de dag van een belangrijke meeting of ik word weer eens uit een vergadering gebeld omdat de glucosewaarden van mijn zoontje niet willen zakken. Mijn zoon heeft diabetes, maar IK ben zo moe. Hoe moet ik dan ook nog goed functioneren op mijn werk?” Dyana, moeder van een 7-jarige zoon met diabetes beaamt dit: “Je moet als ouder zo ontzettend flexibel zijn! Een werkgever moet dat maar net snappen”.

Risico op verzuim

Voor ouders is het moeilijk de diabetes van hun kind en hun werk te combineren. Een aantal ouders vallen zelfs uit. En dat leidt tot nog grotere problemen binnen de gezinnen. “Als je kind diabetes heeft, dan ben je daar 24 uur per dag mee bezig. Collega’s en werkgevers hebben vaak geen idee wat dit betekent. We horen van ouders dat hun werkgever zich vaak weinig flexibel opstelt”, zegt Olof King, directeur van DVN. “Als iemands hoofd vol zit met zorgen om zijn kind en diens ziekte, dan is er minder ruimte in dat hoofd voor werk. Als er geen flexibiliteit mogelijk is, lopen deze ouders op de werkvloer op hun tenen, wat het risico op verzuim groter maakt”.

“Dergelijke noodkreten moeten snel tot het verleden behoren”, zegt Hadewych Cliteur, programmaleider van het Medische Kindzorgsysteem. “Flexibiliteit van de zorg en ondersteuning is een van de randvoorwaarden van het MKS. Door de hulpbehoefte nauwkeurig in kaart te brengen, vanuit de vier leefdomeinen van het kind.   Ten eerste het medische  domein  en daarnaast ook op het gebied van veiligheid, de sociale  setting  en ontwikkeling, ontstaat een goed beeld van de noodzakelijke ondersteuning van kind en gezin.  Dát is de garantie dat de omstandigheden thuis worden geïntegreerd in het zorgaanbod. En dan wordt werk en de belastbaarheid van het gezin  meegewogen in de bepaling van de hoeveelheid zorg en ondersteuning. Door regelmatig te kijken of deze behoefte nog adequaat is en zorg en ondersteuning aan te passen aan de situatie, is flexibiliteit gewaarborgd.  Zorg: zo nodig, waar nodig.”

Lees hier het hele rapport. Quickscan

 

 

Partners MKS programma

vvn     kz    nvk logo   pal    VASCA logo def    BINKZ
 

 

Copyright © MKSprogramma.